Hoe is het idee voor de reeks tot stand gekomen en hoe ben je te werk gegaan?
Ik kom oorspronkelijk uit Aruba, en elke keer dat ik mijn familie bezoek, voelt het alsof ik thuiskom als dezelfde jongen die vroeger met blote voeten op straat voetbalde. De cultuur waarin ik ben opgegroeid is misschien niet perfect, maar het heeft me gevormd en mijn waarden meegegeven. Deze tastbare cultuur wordt vaak over het hoofd gezien door de groei van de toeristenindustrie. Onze eigen cultuur raakt op de achtergrond, terwijl de omgeving steeds meer wordt aangepast aan de toerist en zijn belangen. Daarom heb ik deze serie gemaakt, als een reflectie op de realiteit en een verbeelding van de emoties, mensen en natuur die te midden van al deze ontwikkelingen hun plek proberen te behouden.
Waarom vind je het belangrijk om deze verhalen onder de aandacht te brengen?
Ik wil licht werpen op wat vaak onzichtbaar blijft: de stille momenten in de natuur, de emoties van de mensen, en hun hoop en dromen voor een betere toekomst. De cultuur en het symbolisme van Aruba zijn essentieel voor de identiteit van het eiland, en het is belangrijk dat we die erkennen en waarderen.
Wat hoop je dat mensen meenemen na het zien van je foto’s?
Ik hoop dat mensen meer begrip krijgen voor de context en de realiteit op Aruba. Tijdens Dutch Design Week in 2023 heb ik een concept gepresenteerd met vier pilaren: functionaliteit, duurzaamheid, innovatie en empathie (mens en cultuur). Deze pilaren kunnen zorgen voor een evenwichtige groei op de eilanden. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het was om als ontwerper vanuit de eilanden door te breken. Er zijn zoveel mensen met passie en dromen, maar er zijn weinig wegen om die te volgen. Onze maatschappij moet zich ontwikkelen op basis van principes die dat mogelijk maken, zodat de ingenieurs van morgen kunnen innoveren met respect voor hun eigen cultuur.
Wat zijn nog andere thema’s of vraagstukken waarmee je je bezighoudt in je werk?
Ik probeer zoveel mogelijk binnen een gebalanceerde context te denken, hoe uitdagend dat ook is. Vaak werk ik op de grens tussen structuur en creativiteit, zoals een architect samenwerkt met een ingenieur: de één droomt, de ander maakt het waar. Ik richt me graag op thema’s die de wereld beter kunnen maken, en ik probeer onderwerpen aan te snijden die vaak worden genegeerd, vooral met betrekking tot de eilanden. Deze roots liggen dicht bij mijn hart. Ook al kan mijn invloed via design beperkt zijn, ik geloof dat zelfs een kleine bijdrage aan het geheel impact kan hebben.
Naast fotografie houd je je ook bezig met film. Wat trekt je aan in deze kunstvormen?
We leven in een wereld waarin je multidimensionaal kunt denken. Ik beschouw mezelf niet per se als fotograaf of regisseur, maar meer als een ontwerper die de juiste vorm kiest om het verhaal dat ik wil vertellen te presenteren. Zo werk ik met verschillende media, van ruimtelijk ontwerp en films tot fotografie, digitaal design en muziek. Ik probeer nooit te denken in beperkingen, maar altijd in mogelijkheden.
Als alles mogelijk was, welk verhaal zou je dan graag willen vertellen of vastleggen?
Als alles mogelijk was, weet ik niet of de wereld nog interessant zou zijn. Ik vind het vooral boeiend om uitdagingen op te lossen. De thema’s waarmee ik werk, wil ik zo divers mogelijk kunnen verkennen. Ik wil me verder verdiepen in nieuwe technologieën zoals digitale installaties of mixed reality, en onderzoeken hoe die een rol kunnen spelen in het uitbreiden van ‘multi-sensory’ ervaringen binnen mijn werk.
You can visit the expo in Werkplaats seven days a week for free. Come join us for the official opening on Friday, September 20.
www.instagram.com/gonsalvesmario